Бази даних відкритого доступу

DOAJ (Directory of Open Access Journals) та E-LIS (E-Prints in Llibrary and Information Science) – це директорія наукових журналів вільного доступу, яка надає доступ до повнотекстових рецензованих наукових журналів з усіх галузей знань та різними мовами.

Ipl2 (InternetPublicLibrary) – пошуковий портал на базі об’єднаної колекції ресурсів InternetPublicLibrary (IPL) та Librarians’ InternetIndex (LII), що містить посилання на англомовні сайти, згруповані по різною тематикою.

Інформація про різноманітні пошукові системи та бази даних, де можна безкоштовно  ознайомитися з дослідженнями у різних галузях науки представлена на інформаційному порталі Comparitech

SPN (Social Psychology Network)навчальна мережа, заснована професором психології Скоттом Плусом у 1996 році. Розробка SPN була підтримана кількома грантами Національного наукового фонду. Веб-сайт містить велику колекцію посилань з дисципліни «соціальна психологія», стрічку новин а також дискусійний форум для студентів та викладачів, які цікавляться психологією.

RePEc (Research Papers in Economics) – відкрита реферативна база даних з економіки, що містить робочі документи, журнальні статті, книги, компоненти програмного забезпечення та ін. Загалом налічує більш ніж 1 млн. одиниць, з яких 925 тис. – в online доступі.

InTech–це повнотекстовий доступ до книг одного з найбільших видавництв світу (InTech). На порталі предсталено біля 3000 книг з  різних галузей науки та техніки (біологічні, комп’ютерні науки та інформаційні технології, науки про землю, електронна техніка та електротехніка, інженерія та ін) . Також у відкритому доступі представлено 6 наукових журналів, а саме: International Journal of Advanced Robotic Systems; Nanomaterials and Nanotechnology; International Journal of Engineering Business Management; Exosomes and Microvesicles; International Food Risk Analysis Journal; International Journal of Water Sciences.

ScienceDirect — одна з найбільших онлайн-колекцій опублікованих наукових досліджень в галузі гуманітарних, соціальних наук та інженерії.  Належить голандському видавництву Elsevier. Колекція містить майже 12 мільйонів елементів контенту з більш ніж 3500 журналів і понад 34000 електронних книг, довідників, наукових збірників.

Cogprints – Cognitive Sciences E–Print Archive – відкритий репозитарій з когнітивних наук: психологія, лінгвістика, комп’ютерні науки, філософія, біологія та ін., починаючи з 1950 р. Налічує більш ніж 6 тис. повнотекстових документів у вільному доступі.

Directory of Open Access Books (DOAB) – директорія книжок відкритого доступу надає доступ до метаданих та повних текстів книжок академічних видавництв у відкритому доступі в мережі Інтернет. Сервіс дає можливість здійснювати пошук книг за наступними параметрами: назва книги, автор, ключові слова, анотації до книг, видавництво, ISSN/ISBN книги. Переглядати зміст сервісу можна за назвами в алфавітному порядку, за предметними рубриками та за видавничою організацією (напр. Academia Press, University of Michigan Press, Springer Science – Business Media тощо).

GoogleScholar– повнотекстовий пошук наукової літератури за різними галузями знань та за різними джерелами, включаючи рецензовані статті, дисертації, книги, реферати і звіти, які опубліковані видавництвами наукової літератури, професійними асоціаціями, вищими навчальними закладами та іншими науковими організаціями.

HEDBIB – міжнародна бібліографічна база даних з вищої освіти. База даних постійно оновлюється і надає своїм користувачам доступ до останніх наукових досліджень в області вищої освіти (для статей, які розміщенні у відкритому доступі, додається посилання на повний текст відповідних досліджень).

Journals4Free – портал журналів відкритого доступу з понад 12 тис. назв академічних видань. Пошук можна здійснюється за тематичними категоріями, мовою, чи автором. Тематичний спектр порталу: Правознавство і політичні науки; Бізнес та економічні науки; Соціальні науки; Освіта; Мовознавство та літературознавство; Історія та археологія; Науки про навколишнє середовище; Філософія та релігія; Комунікація та інформація; Мистецтво та архітектура; Загальні та мультидисциплінарні науки.

WorldWideScience.org– глобальна наукова пошукова система, яка здійснює пошук інформації з різної тематики у національних та міжнародних наукових БД та порталах (60 БД з понад 60 країн світу).